Difteri Nedir?

Difteri Nedir?

Difteri Nedir? Corynebacterium diphteriae adı verilen bir bakterinin yol açtığı öldürücü bir hastalık. Kuşpalazı olarak da bilinir. Bu hastalıkta tehlikeli olan, bakterilerin ürettiği toksinlerdir. Genellikle on yaşın altındaki çocuklarda görülür. Kuluçka süresi 2-5 gündür. Günümüzde seyrek rastlanmasına karşın hastalanan her on kişiden birinin ölümüne neden olan ciddî bir hastalıktır. Tanısı oldukça güçtür. Çok erken bir evresinde tedavi altına alınmazsa öldürücü olabilir. Günümüzde Afrika'da yaygındır, gelişmiş ülkelerde aşı kampanyalarıyla kontrol altına alınmıştır.
Difterinin birkaç çeşidi vardır. Burun difterisi, burnun içinde beyaz bir zarla göze çarpar. Burun akıntısı olur. Bazen bu akıntı kanlı olabilir. Difterinin en çok görülen; ama en hafifi budur. Öteki difteri çeşitleri oldukça tehlikelidir. Bunlar bademcik, üst yutak, gırtlak ve deri difterisidir. Difterinin bu çeşitlerinde kalp yetmezliği, felç, solunum güçlüğü ve ölüm olabilir.
Öldürücü bir hastalık olan difterinin önüne aşıyla geçilebilmektedir. İlk aşı bebek 2 aylıkken yapılır. Aşı üçüncü yapılışından sonra ömür boyu bağışıklık sağlar.
tags Difteri hakkında bilgi ile ilgili güncel bilgiler ansiklopedik bilgi bilgi ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
materyaller.com tarafından sisteme eklenen bu içerik 2078 kez görüntülenmiş.

Aramanızla ilgili ilk harfi seçerek bilgilere ulaşabilirsiniz.

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri