Helyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Helyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Helyum Elementi Ve Kullanım Alanları BİLGİ : Helyum (He) hidrojen dışında, tüm elementlerden daha hafif soygaz element. Güneş ve yıldızların ana bileşenlerindendir. Başlıca helyum kaynağı doğal gazdır. Alfa parçacıkları gerçekte helyum çekirdekleridir. Havadan hafif olduğundan balonlarda kullanılır. Derin dalışlarda dalgıç tüplerinin içine oksijenle birlikte helyum da doldurulur. Sıvı yakıtlı roketlerin yakıt tanklarına basınç sağlamak üzere helyum konur. Helyum-neon lazerlerinde, ayrıca gaz altı kaynaklarda aktif olmayan bir atmosfer yaratmada kullanılır. Sıvı helyumun (He4) iki biçimi vardır; biri soğutucu olarak kullanılan normal bir sıvı (helyum I); öbürü de, viskozitesi olmayan, içine konduğu kabın kenarından ince bir film hâlinde taşan ve kuvantum teorisince açıklanan başka birçok garip özellikler daha gösteren bir başka sıvıdır (helyum II). Helyum I; 2,18 kelvin sıcaklığın altında helyum II'ye dönüşür. Katı helyum ancak 25 atmosferin üzerindeki basınçlarda elde edilir.

KULLANIM ALANLARI : Zeplin ve balon gibi hava taşıtlarını şişirmede kullanımıyla bilinen helyum gazı; kaynakçılıkta, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımında, titanyum ve zirkonyum eldesinde, süpersonik rüzgar tünellerinde ve derin dalış tüplerinde de kullanılır. Ayrıca, düşük sıcaklık araştırmalarında ve nükleer enerji santrallerinde "soğutucu" olarak da önemlidir. Tüm elementler arasında, en düşük erime ve kaynama sıcaklıkları helyuma aittir. Makro ölçüde bile atomik özelliklerini göstermesi nedeniyle "kuantum sıvısı" olarak da adlandırılan ve ısı iletkenliği olağanüstü derecede yüksek olan sıvı helyum, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) ve kanser teşhisi için MRE'de de kullanılır. Yakın zamanda, sıvı roket yakıtı sıkıştırmada da helyumdan faydalanılmaya başlandı.
tags HELYUM elemenler hakkında bilgi bilgi bankası periyodik cetvel elementlerin kullanım alanları kimya fen ve teknoloji element resimleri
Sponsorlu Bağlantılar
dersimiz.com tarafından sisteme eklenen bu içerik 58324 kez görüntülenmiş.

Aramanızla ilgili ilk harfi seçerek bilgilere ulaşabilirsiniz.

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri