4.Sınıf Türkçe Test Soruları ve Cevapları - 1

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük kullanılmıştır?
A) Binlerce kitaptan oluşan bir kitaplık kurdu.B)  Ahlaklı insan, herkese örnek olur.
C) Pencerede beyaz güneşlik var.      D) Tarladaki korkuluk kuşları ürkütüyordu.

 

2. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?
A) Bu kitap senin okuduğundan daha güzel. B)  Olay küçük ve şirin bir köyde geçiyor.
C)  Sınava iyi hazırlandım ama kazanamadım.D) Aykut, oylama sonucu sınıf başkanı seçildi.

 

3. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde zıt iki durumbirden anlatılmaktadır?
A) Öğrenciler büyük bir uyum içinde çalışıyorlar.B)  Büyük bir taşın üzerine çıkarak iri iri elma topladı.
C) Eskiden olsa bu durumda ağlardı ama şimdi sadece üzülüyor. D) Adamın yüzündeki yumuşak ifade birden bire sertleşti.

 

4. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde uyarı söz konusu değildir?
A) Arkadaşlarınla kavga etmeni istemiyorum.                      B) Sağlığına dikkat etmelisin.
C) Bu gün durmadan ders çalışacağım.   D) Gez ama eve erken gel.

 

5. Aşağıdaki tümcelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?
A) Türkiyenin  futbol maçını televizyondan izledim. B) Ürgüp’lü olan arkadaşım beni evlerine davet etti.
C) Alilerin evleri okula çok uzak. D) Ayşe’ciğim, seni gördüğüme  çok sevindim.

 

6. “ Berke, oylama sonucu sınıf başkanı olarak seçildi.” tümcesinde hangi sözcüğü çıkarırsak tümcenin anlamında bozulma olmaz?
A) oylama                   B) sonucu                   C) sınıf                       D) olarak

 

7. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ kör “ sözcüğü deyim içinde yer almıştır?
A) Komşumuz Ayşe hanım kör talihini bir türlü yenemedi.B) Kör gözleri güzellikleri hissetmesine engel değildi.
C) Körler okuluna giderek okuma yazma öğrendi.D) Körlükle çocuk yaşta geçirdiği bir hastalık sonucunda tanıştı.

 

8. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde  -de, -da’nın yazımında yanlışlık yapılmamıştır?
A) Artık okulumuzunda bir internet sitesi var. B) Bu kalemde  her zaman yere düşüyor. 
C) Ev de bulunan eşyaları değiştirmeyi düşünüyorum. D) Berke yandaki  kanepede uyuyor.

 

9. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde soru anlamı vardır?
A) Konuşmalarında ne söylediğini pek anlayamadım B) Kardeşimin doğum gününe ne alayım
C) Ne olursa olsun, söylediğimi yapacağım D) Tatilde neler yapacağım, neler

 

10. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde neden – sonuç  ilişkisi yoktur?
A) Şiddetli yağmurdan köprüler yıkıldı.  B) Sıcaklıklar artınca su sıkıntısı başladı.
C) Terbiyeli davranışları onun sevilmesini sağladı  D) Oturur oturmaz konuşmaya başladı.

 

11. 
Göçmen kuşlar             
Gelmedi daha komşuluğa                  
Soğuk olunca havalar
Çıkmadılar daha yolculuğa

Yukarıdaki şiir hangi mevsimde yazılmıştır?
A) kış     B) ilkbahar       C) yaz        D) sonbahar

 

12. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapım ekialmıştır?
A) Babası  oğlunu törende izleyince gözleri doldu.B) Doktor  yakını göremediği için gözlük almasını önerdi.
C) Bu sözler onu çok derinden etkiledi. D) Pastaya iki ölçü şeker koydu.

 

13. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çoğul eki  (–ler, -lar ) almıştır?
A) kiler                       B) diler C) siler                        D) eller

 

14. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde topluluk ismi yoktur?
A) Ailemle birlikte tatile gideceğim. B) Ordumuz dün büyük bir zafer kazandı.
C) Bu sınıf başarılarıyla adından söz ettiriyor. D) Kardeşim yaramazlık yapmadan duramaz.

 

15. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde öznel bir yargıvardır?
A) Dünya döndükçe yaptıkların anlatılacak. B) Trafik ışıklarından kırmızı dur demektir.
C) Cumhuriyet, 1923 yılında ilan edilmiştir. D) Resim dersinde suluboya çalışması yaptık.

 

16. “ dolu” sözcüğü aşağıdaki tümcelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Bu şişe süt dolu.                   B) Bu yağan dolu.      
C) Sınıf öğrencilerle dolu.                 D) Cebim para dolu.

 

17. “ diş bilemek” deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kötülük yapmak için fırsat beklemek B) Birinin durumuna belli etmeden gülmek
C) Gücü yetmemek, söz  geçirememek D) Önem vermemek, dinlememek

 

18. Aşağıdakilerden hangisi “ Güneş balçıkla sıvanmaz.” atasözünün anlamına uygundur?
A) Yarının neler getireceği bilinmez .B)  Herkesin bildiği gerçekler kimseden saklanmaz.
C) Her söz, her yerde söylenmez. D) Yapılan iyilik, hiçbir zaman unutulmaz.

 

19. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “koşul” ileri sürülmüştür?
A) Erken kalkmadığı için otobüsü kaçırdı. B) Hareketlerinde biraz daha ölçülü olmalısın.
C) Yardım edersen bu işe başlayacağım. D) Kitap okuyarak kendimizi geliştirebiliriz.

 

20. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde mecaz anlamlı bir sözcük kullanılmıştır?
A) Bu kahvenin şekeri fazla olmuş. B) Marketten şeker almayı unutma!
C) Şekerli yiyecekler dişlerimizi çürütür.      D) Öğretmenimiz çok şeker biridir.

 

1-B 2-A 3-D 4-C 5-C 6-D 7-A 8-D 9-B 10-D 11-A 12-B 13-D 14-D 15-A 16-B 17-A 18-B 19-C 20-D

Sponsor Bağlantılar:
Ali Akdemir tarafından paylaşılan bu içerik 7857 kez görüntülenmiş.
4.Sınıf Türkçe Dersi Test Soruları ve Cevapları Soru bankası indirmesiz sorular Ali Akdemir yazılı soruları

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri