6.Sınıf Türkçe Dersi Test Soruları ve Cevapları-3

51-Aşağıda yer alan köklerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Ev                B) Uç                   C) Para           D) Yara

 

52-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz benzeşmesi olayına örnek vardır?

A)Eve üç gün sonra döndü.               B)İki saat caddede bekledi.

C)Bu yıl yaz erken geldi.                  D)Kapı açılır açılmaz hemen ayağa kalktı.

 

53-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek  kelimeler   vardır?

A) Ayağa kalktığında bacağını koltuğa çarptı.                      B) Arsızca gülmeye başladı.

   C) Bu oyunu çok beğenecekler.                                             D) Balıkçılarla sohbet etti.

   

54-Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır? 

A) Kitaplık        B) Defter        C) Gazeteci        D) Silgi

 

55-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? 

A)Her şeyi bir kere de silip atamazsın.                        B)Hayatımda beni üzen herhangibir olay olmadı.

C)Birkaç gün sonra geleceğini söyledi.                       D)Hiçbir konuda yalan söylemedim sana.

 

56-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşaması kuralına örnek bir kullanım vardır?

a)Odanın süslü eşyaları arasında bir de antika saat var.

b)Pencerenin iki tarafına rengarenk çiçekler çizilmiş.

c)Kış ayları sürekli karanlık ve soğuk olur.

d)Caddenin aydınlığı odanın içine doluyordu.

 

57- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz benzeşmesi örnek bir kullanım vardır.

a)Son yük treni ağır ağır geçti önümüzden.

b)Erik kompostosunu her şeyden çok severdi.

c)Annesine küçük bir çam fidanı götürdü.

d)Canavar korkusu sardı bu güzel yaylayı.

 

58-Aşağıdaki cümlelerde  altı çizili kelimelerin hangisi farklı bir kökten türemiştir?

A)      Bu eve bir alıcı çıkmadı.

B)      Güne erken başlayan kapıcı işleri erkenden bitirdi.

C)      Bu yazarın akıcı bir üslubu var.

D)     Yazın boğucu sıcaklar hepimizi etkiledi.

 

59-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına örnek vardır?

A)      Ayşe’nin gözlüğü kırılmış.

B)      Polis ekipleri olay yerine baskın düzenledi.

C)      Acıyan ayağıyla arkadaşına yardım ediyordu.

D)     Senedi ödeyemeyince ceza aldı.

 

60-Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişinin kendi düşüncesini içermektedir?

A)      Ankara Türkiye’nin başkentidir.

B)      İstanbul dünyanın en kalabalık şehirlerindendir.

C)      Rize ilinde çay üretimi yapılmaktadır.

D)     İzmir eşsiz güzelliğiyle ve bizi her zaman etkilemiştir.

 

61-“Kitaplar insanlara yeni dünyaların kapılarını açar.” sözüyle anlatılmak istenen nedir?

A)      Kitapların sayısının çokluğu insanı zinde tutar.

B)       Kitaplar insana değişik bilgiler verirler.

C)      Kitaplar insanlara yeni bilgiler öğreterek onların bilgilerini zenginleştirirler.

D)      Kitaplar zihin gelişimine katkıda bulunarak bilginin depolanmasını sağlarlar.

 

62-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?

A)        Kitaplıkta çok türde kitabım var.

B)        Çocukça davranmandan hepimiz usandık.

C)      Böcekten ne de çokmuş bu bahçede.

D)        Yumruğumu sıkarak sana baktım.

 

63-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması yoktur? 

A)Gülerdir adını sayıklıyorum.

B)Dondurma yiyelim, diye tutturdu.

C)Rüyalarımda sürekli seni görüyorum.

D)Gözüm yollarda, seni bekliyorum.

 

64-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?

A)Elinde sertçe bir cisim vardı.

B)Yaşlı adam bugün bitkin görünüyordu.

C)Arkadaşımdan aldığım kitabı geri verim.

D)Boynu bükük kadın herkesi içten seviyordu.

 

65-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde birden çok yapım eki kullanılmıştır?

A) Elektrikçi çağıralım prizleri tamir etsin.

B) Yarın gözlükçüye uğramalıyım.

C) Kitapları kitaplığa yerleştirir misiniz?

D) Bir haftadır hastalıktan hiçbir şey yapamadım.                      

 

66-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine örnek vardır?

A) Bir rüzgâr gibi özgür olmayı isterdim.

B) Küçük çocuklar sokakta oynuyorlarmış.

C) O,bizi görünce sevinmiş.

D) Bu kadar yarışmacı arasından beni beğenmiş.

 

67-Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde sözcükte bir değişiklik olur?

A)Hafif            B)Sabah           C)Bilet                         D)Dolap         

 

68-       Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü fiil köküdür

A)Gördüm       B)Dünyalar      C)Kitaplık        D)Gözlükçü 

 

69-  Aşağıdaki kelimelerin hangisinde yapım eki ve çekim eki   vardır?

A) Gözlükçü                 B) Vatandaşlık             C)Evleri                     D)Pazarcılar

 

70- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur? 

A) Bu şehrin kalabalığına alışmalısın artık.

B) Verdiğin kitabı büyük bir merakla okudum.

C) Son günlerde boynunda bir ağrı hissediyordu. 

D) Herkesin fikrine saygı göstermeliyiz.

 

71- Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir yargıdır?

    A) Türkü geleneksel edebiyatımızın ürünüdür.

    B) Şiirlerini hece ölçüsüyle yazıyor.

    C) Son şiir kitabı çok güzeldi.

    D) Kitapta karamanlar yöresel ağızlarıyla konuşturulmuş.

 

72-  Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yazımı doğrudur.

A) Yanlız      B) Yanlış          C)Herkez            D) Deyil

 

73- “Moraracaksınız” kelimesinin kök ve ekleri hangi seçenekte doğru olarak ayrılmıştır?

A)      Kök- yapım eki-çekim eki- çekim eki

B)      Kök- yapım eki-yapım eki- çekim eki

C)      Kök- çekim eki-yapım eki- çekim eki

D)      Kök- çekim eki-yapım eki- yapım eki

 

74-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel değerlendirme yapılmıştır? 

A)    Bu eser Milli Mücadele dönemini anlatıyor.

B)    Yazar, eserinde köy yaşantısını anlatmıştır.

C)    Eleştirmenler bu eserle ilgili farklı görüşler ortaya koymuş.

D)    İlginç doğa betimlemeleri,büyülü bir üslup kullanılmış 

 

75-Ahlakın en temel ilkesi ; sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkasına yapma.

      Aşağıdaki sözlerden hangisi bu cümleyle doğrudan ilgilidir?

A)Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.

B)İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır.

C) Uzaktan davulun sesi hoş gelir.

D) Düğün seyirciye kolay gelir.                       

  

 

CEVAP ANAHTARI ( 51 / 75 )

51

B

61

C

71

C

52

D

62

D

72

B

53

A

63

C

73

A

54

B

64

C

74

D

55

B

65

B

75

B

56

D

66

B

 

 

57

A

67

B

 

 

58

B

68

A

 

 

59

B

69

D

 

 

60

D

70

B

 

 

 

Sponsor Bağlantılar:
Editör tarafından paylaşılan bu içerik 1781 kez görüntülenmiş.
6.Sınıf Türkçe Dersi Test Soruları ve Cevapları Soru Bankası Türkçe soru bankası Cevaplarıyala Türkçe soruları Türkçe sınav soruları sınav soruları

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri