Aradığınız Deyimin İlk Harfini Seçerek Kayıtlı Açıklamalara Ulaşabilirsiniz.
Ağzı (bir karış) açık kalmak
Ağzı (bir karış) açık kalmak deyiminin anlamı, açıklaması:Çok şaşırmak, şaşakalmak. "Onca seneden sonra sevdiği arkadaşını birden karşısından görünce ağzı açık kaldı."
Ağzı açık ayran delisi
Ağzı açık ayran delisi deyiminin anlamı, açıklaması:Yeni gördüğü her şeye alık alık bakan, anlamsız bir hayranlıkla seyredip şaşıran."Haydi yürü, ağzı açık ayran delisi gibi ne bakıp duruyorsun vitrine."
Ağzı kalabalık
Ağzı kalabalık deyiminin anlamı, açıklaması:Çok ve manasız, saçma sapan, tutarsız sözler söyleyen."Ağzı kalabalık insanlara tahammül etmek çok güç bir iş."
Ağzı kulaklarına varmak
Ağzı kulaklarına varmak deyiminin anlamı, açıklaması:Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. "Takdirname eline verilince sevincinden ağzı kulaklarına vardı."
Ağzı laf yapmak
Ağzı laf yapmak deyiminin anlamı, açıklaması:Güzel, inandırıcı söz söyleme yeteneği olmak."Politikacı mı olacaksın, ağzın laf da yapmalı."
Ağzı sulanmak
Ağzı sulanmak deyiminin anlamı, açıklaması:İmrenmek."Karpuzları ağzını şapırdatarak yemeye başlayınca benim de ağzım sulandı."
Ağzı süt kokmak
Ağzı süt kokmak deyiminin anlamı, açıklaması:Çok genç, toy ve tecrübesiz olmak."Şu ağzı süt kokan mı yarışacak benimle."
Ağzı var dili yok
Ağzı var dili yok deyiminin anlamı, açıklaması:1. Oldukça sessiz, sakin, kendi hâlinde. 2. Konuşmayıp susan, derdini anlatmayan."Telâşlanma sakın, ağzı var dili yok o çocuğun, seni hiç üzmez."
Ağzına (veya ağzının içine) bakmak
Ağzına (veya ağzının içine) bakmak deyiminin anlamı, açıklaması:1. Ne diyeceğini beklemek. 2. Onun sözüne göre hareket etmek."İyi, yemek için de onun ağzına bak bari!"
Ağzına baktırmak
Ağzına baktırmak deyiminin anlamı, açıklaması:Etkili, güzel konuşarak kendini zevk ile dinletmek, dinleyenleri kendisine hayran etmek."O, ağzına baktırmasını bilen ender hatiplerdendi."
Ağzına bir parmak bal çalmak
Ağzına bir parmak bal çalmak deyiminin anlamı, açıklaması:Amacına ulaşmak için birini tatlı sözlerle bir süre oyalamak, kandırmak; umut verip ikna ederek işini yaptırmak."Öyle bir insan ki ağzına bir parmak bal çal, sonra her istediğini yaptır."
Ağzına girmek
Ağzına girmek deyiminin anlamı, açıklaması:Dinlenirken konuşana doğru oldukça fazla yaklaşmak."Çocuklar, masal anlatan dedenin, neredeyse ağzına gireceklerdi."
Ağzına lâyık
Ağzına lâyık deyiminin anlamı, açıklaması:Bir yiyeceğin tadı anlatılırken kullanılır, çok lezzetli yiyecek anlamında."Haydi durma, uzan, tam ağzına lâyık bir tatlı!"
Ağzında bakla ıslanmamak
Ağzında bakla ıslanmamak deyiminin anlamı, açıklaması:Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak."Ağzında bakla ıslanmayan bu adama nasıl oluyor da açılıyorsun?"
Ağzında gevelemek
Ağzında gevelemek deyiminin anlamı, açıklaması:Açık olarak söylememek, belirli konuşmamak."Lütfen lafı ağzında geveleme de ne söyleyeceksen söyle, çok işim var."
Ağzından bal akmak
Ağzından bal akmak deyiminin anlamı, açıklaması:Çok tatlı, hoşa gider biçimde konuşmak."Konuş, konuş hele; ağzından bal akıyor."
Ağzından çıkanı kulağı işitmemek
Ağzından çıkanı kulağı işitmemek deyiminin anlamı, açıklaması:Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak."İyice çıldırmış olmalısın. Çünkü ağzından çıkanı kulağın duymuyor."
Ağzından düşürmemek
Ağzından düşürmemek deyiminin anlamı, açıklaması:Bir kimseden veya bir şeyden her zaman söz etmek."Ölünceye kadar torunu Esma`nın adını ağzından düşürmedi."
Ağzından girip burnundan çıkmak
Ağzından girip burnundan çıkmak deyiminin anlamı, açıklaması:Çeşitli yollara başvurarak birini bir şeye razı etmek; veya kandırmak."Ağzından girip burnundan çıktı ve ondan para koparmayı başardı."
Ağzından kaçırmak
Ağzından kaçırmak deyiminin anlamı, açıklaması:Söylemek istemediği bir şeyi, boş bulunup söyleyivermek."Dikkatli ol, lafı ağzından kaçırıp da gideceğimiz yeri söyleme."
a Harfi İle Harfle Başlayan Toplam 347 Deyim Var.