8. Sınıf Türkçe Dersi TEOG Sınavı Hazırlık Test Soruları ve Cevapları - 1

8. Sınıf Türkçe Dersi TEOG Sınavı Hazırlık Test Soruları ve Cevapları – 1

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde benzetme yoktur?
A)  Ben de güzel bir şiir yazayım artık,
     Cebine kuş üzümü, sarı leblebi doldurayım.
B)  Bozuk bir şemsiye gibi kapanıyor gün
      Ve bir kapı açılıyor.
C)  Nasıl bakarsa sürüye dağdan bir canavar,

     Pencereden dışarıya öyle baktım.
D) Güneş gökyüzünde ateşten bir nar
     Dağların arkasında kıyamet kopar.

 

2. “Bozuk” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel anlamıyla kullanılmıştır?
A) Yeni aldığımız radyo galiba bozuk.
B) Bozuk bir cümle kurdu.
C) Sinirlerim iki gündür çok bozuk.
D) Bozuk paralarımı koyacak yer bulamıyorum.

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde deyim, kullanıldığı cümleye uygun düşmez?
A) Polis inat etti; Nuh dedi, peygamber demedi.
B) Bu cesaretin karşısında nutkum tutuldu.
C) Okula gitmemek için hasta numarası yapıyordu.
D) Bu habere o kadar sevindim ki beynim döndü.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tahmin” söz konusudur?
A) Gri bulutlara bakılırsa yarın yağmur yağabilir.
B) Kar, havanın keskin soğuğunu yumuşatır.
C) Dağların yüksek kesimlerinde sis görülür.
D) Dolu, soğuktan donarak oluşan yuvarlak su tanesidir.

 

5. “Kol” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Hızlı yazı yazmaktan kolum yoruldu.
B) Makinenin kolu hızlı çekince kırıldı.
C) Bugün sınıfta Kızılay kolunun toplantısı vardı.
D) Öğretmenimiz, Ahmet’e sınıfta kol kanat geriyor.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden - sonuç” ilişkisi yoktur?
A) Dün gece geç yattığım için iyi uyuyamadım.
B) Otobüs uzun süre gelmedi; bu yüzden geç kaldım.
C) Bekledim ama arkadaşım gelmedi yanıma.
D) Seni sevdiğim için bu hediyeyi aldım sana.

 

7. (1) Beyoğlu, Bizans Döneminde yabancıların çoğunlukta yaşadığı bir alandı. (2) Bu durum Beyoğlu’nun daima İstanbul’un diğer bölgelerinden farklı kültüre ve yaşam biçimine sahip olmasına neden olmuştur. (3) Bu farklar kimi zaman keskin hatlarla ayrılmıştır. (4) Bu farklılık son yıllarda epey azaldı.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?
A) 1.     B) 2.     C) 3.    D) 4.

 

8. Bilindiği gibi İstanbul, neredeyse kuruluşundan bu yana çok sayıda dil, inanç ve çeşitlilik sergileyen insanın gelip geçtiği, yerleştiği hatta kuşaklar boyu yaşadığı bir dünya kentidir. dersimiz com Yüzyıllarca süren değişimlere karşın bu özelliğini günümüze dek korumuştur.
Bu parçada anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?
A) İstanbul yıllara meydan okuyan kozmopolit bir kenttir.
B) Dünyadaki tüm uluslardan insanlar yaşar İstanbul’da.
C) Hayat gibi, zaman gibi, İstanbul da sürekli değişmektedir.
D) İstanbul’da herkes istediğini yapmakta özgürdür.

 

9. Eğer yarın bir ilham gelirse, sahip olduğum pratikle, bir sorunla karşılaşmadan yeni bir roman yazabilirim. Ama insanlar, kalbinizden çıkanı romana koymazsanız fark ederler.
Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) İlham olmadan bir eser yazılamaz.
B) Sanatçılar; gerçek duygularını eserlerine yansıtmalıdır.
C) Bir roman yazmak için el çabukluğu gerekir.
D) Sanatçılar eserlerini yaratırken çok zorluk çeker.

 

10. Bugün Kapalıçarşı’ya gittik. Kapalıçarşı’da ne çok kuyumcu vardı. Her yer şıkır şıkır… Türkler çok zengin olmalı. Ara sokaklara girdik, burada neler yoktu ki. Halılar, antik eşyalar, giysiler, hediyelikler… İnsan buraya yalnız gelse kaybolması işten değil; sokaklar labirent gibi…
Böyle söyleyen biri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Kapalıçarşı’yı çok etkileyici bulmuştur.
B) Ara sokakların çok karışık olduğunu düşünmektedir.
C) Köylülerin sanat eserlerine hayranlık duymaktadır.
D) Türklerin çok zengin olduğunu düşünmektedir.

 

11. Kavaklar, kentin her yerinde yapraklanmıştı.
Kuş bir daha ötmüştü. Ama kuş da yapraklar da denizi kıpraştırmamıştı gönlünde bu yıl, ilk kez olan bir şeydi bu. Yılların verdiği alışkanlıkla, denize gitmesi gerektiğine inanıyordu yine de. Denizden güzel bir şey düşünemiyor, denizde doğduğunu unutamıyordu hâlâ, onun için denize gidecekti.
Bu parçada ağır basan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tartışmacı      B) Öyküleyici      C) Betimleyici       D) Açıklayıcı

 

12. “Sözcüklerin sayılabilen ve ölçülebilen özelliklerini bildiren anlamları nicel anlamdır.”

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicel anlamlı değildir?
A) Bizim için özel bir tören hazırlanmıştı.
B) Geniş bir salona aldılar bizi.
C) Duvarlarda büyük tablolar vardı.
D) Kısa bir pantolon giymişti.

 

13. “……anlayışıyla hareket ederek, sadece kendisinin mutluluğunu düşünen insanları onaylamıyoruz.” Bu cümlenin başına aşağıdaki atasözlerinden hangisinin getirilmesi uygun olur?

A) Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır,

B) Beni sokmayan yılan bin yaşasın,

C) Araba devrilince yol gösteren çok olur,

D) Dost kara günde belli olur,

CEVAP ANAHTARI : 1-A  2-A  3-D  4-A  5-D  6-C  7-B  8-A  9-B  10-C  11-B  12-A  13-B 

Sponsor Bağlantılar:

MEB-Uzman tarafından paylaşılan bu içerik 4341 kez görüntülenmiş.

8. Sınıf Türkçe Dersi TEOG Sınavı Hazırlık Test Soruları soru bankası soru sitesi indirmesiz sorular indirmeden sorular üyeliksiz çalışma soruları sınavlara hazırlık TEOG Türkçe Soru Bankası Cevaplı Sorular Cevaplı Test Soruları

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri