11. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi Sınava Hazırlık Soruları ve Cevapları-3

1. İnsan hakları nedir? Tanımlayınız.
Tüm insanların insan oldukları için doğuştan sahip oldukları, devredilemez ve vazgeçilemez haklardır.
2. Eğitim hakkı neden temel haklardandır? Açıklayınız.
Çeşitli yeteneklerle dünyaya gelen insanın bunları geliştirebilmesi ancak eğitimle mümkün olabileceğinden, eğitim hakkı temel haktır. İnsan, sahip olduğu değerin farkına eğitimle varabilir. İnsan olma
bilinci de ancak eğitimle kazanılabilir. Bu nedenlerle herkes eğitim hakkına sahiptir.
3. Laik bir devlette bulunması gereken özellikler nelerdir? Maddeler halinde yazınız.
★ Laik devlette kişililer din, vicdan ve inanç özgürlüğüne sahiptirler. Laik devlet, bireylerin bu özgürlüklerini
sağlar ve korur. Devlet, aralarında ayrım gözetmeksizin bütün dini inançları anayasal güvence
altına alır.
★ Laik devlette devletin siyasi yapısını, hükûmet ve idarenin işleyişini, toplumun yaşayışını düzenleyen
yasa ve kurallar, dini ilkeler değil akla ve mantığa dayanan ve toplumsal gereksinimlere cevap
veren ilkelerdir.
★ Laik devlette, bütün kurumlar gibi eğitim kurumları ve eğitimin içeriği din kurallarına göre düzenlenmez.
Din eğitim ve öğrenimi kişilerin kendilerinin, küçüklerinse yasal temsilcilerinin isteğine bağlıdır.

Laiklik ilkesiyle devlet, dinler karşısında tarafsız kalabilmiştir. Farklı dinlere inanan kişiler arasında
ayrım yapılmaması sağlanmıştır. Bireyler, din konusunda özgür bırakılmış, insanların birbirlerinin inançlarına saygılı olmaları gerçekleştirilmiştir.

4. T.C. Devleti Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma özelliklerinden “sosyal devlet” olma ilkesini nasıl (hangi yollarla) gerçekleştirmektedir?
Sosyal devlet, öncelikle anayasasında sosyal ve ekonomik haklara yer verir. Ayrıca, iş yasaları ve sosyal güvenliği sağlayan yasalar yapar. Devletin bireye sosyal ve ekonomik haklar tanımasının amacı, güçsüzleri korumak ve ekonomik eşitsizliklerin yarattığı dengesizlikleri ortadan kaldırmaktır. Devlet, bu yolla bireylerin yaşam mücadelelerini kolaylaştırır. Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlar. Bireylerin maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli koşulları hazırlar. Dar gelirlilere ve yoksullara yardımcı olur. İnsanlara, insanlık onuruna yakışan bir yaşam düzeyi sağlamaya çalışır.
Devlet, sosyal yardımla ekonomik açıdan güçsüz toplum kesimlerinin durumlarını iyileştirici önlemler alır. Örneğin, kimsesiz ve yoksullara yeşil kart uygulaması ile hastanelerde ücretsiz tedavi olanağı sağlar. Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlarla bireylere emeklilik, hastalık, kaza ve ölüm durumlarında destek olmaya çalışır. Ayrıca devlet, göçmenlere, mal ve mülklerini savaşta kaybedenlere, deprem gibi doğal afetlerde zarar görenlere, öksüz ve yetimlere, gazilere vb. tazminat öder.
Devlet, sosyal korumayla yardıma muhtaç olanların gereksinimlerini garanti altına alır. Örneğin, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlerle özürlü ve muhtaçlara aylık bağlar. Tanıdığı grev ve lokavt gibi sosyal haklarla hem insan haklarını gerçekleştirir hem de toplumsal barışı sağlar. Devletin saydığımız bu uygulamalarıyla vatandaşlar güvenli bir ortama kavuşurlar. Beklentilerinin gerçekleşmesi de onların devlete olan güvenlerini arttırır, gelecek kaygılarını azaltır.
5. Sosyal devlet nedir ve neden gereklidir? Açıklayınız.
Sosyal devlet, toplumun güçsüz kesimlerini güçlüler karşısında toplumsal ve ekonomik konularda önlemler alarak koruyan devlettir.

Devlet, ekonomik açıdan güçsüz olan insanları, yaşam koşullarını yükseltmek, iş bulmak ve iş güvenliğini sağlamak,  dersimiz.com gereksinimlerini karşılamak üzere himaye etmek zorunda kalmıştır. Çünkü istediği güvenceyi devlet çatısı altında bulamayan kişilerin kendi haklarını hukuk dışı yöntemlerle savunmaya çalışmaları istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

6. Aşağıdaki ifadelerdeki yanlışları bulup düzeltiniz.

a. Türkiye Cumhuriyeti’nde seçimler ve halk oylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre hükümet yönetim ve denetimi altında yapılır. (Doğrusu: Yüksek Seçim Kurulunu nun yönetim ve denetimi altında )
b. Ülkemizde silah altında bulunan er, erbaş ve askeri öğrenciler ile subaylar ve hükümlüler oy kullanamazlar. 

(Doğrusu: Silah altında bulunan er ve erbaşlar, askerî öğrenciler ve taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.) 
     c. Ülkemizde 1921, 1928, 1961 ve 1981 yıllarında olmak üzere toplam dört kez anayasa yapılmıştır.
(Doğrusu: Ülkemizde 1921, 1924, 1961 ve 1982 yıllarında olmak üzere toplam dört kez anayasa yapılmıştır.)
     d. Laiklik ilkesi ülkemizde 5 Şubat 1928 tarihinde yapılan anayasa değişikliği ile anayasaya eklendi.

(Doğrusu: 5 Şubat 1937 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle laiklik ilkesi diğer beş ilkeyle birlikte Anayasa’ya eklendi.

7. Aşağıdaki bilgilerin hangi kavramla ifade edildiğini belirtiniz.
» Toplumun önceden belirlenmiş hukuk kurallarına göre yönetildiği, vatandaşların hukuk güvencesinin sağlandığı, yönetenlerin hukuka uyduğu devlettir. ………………HUKUK DEVLETİ………………………………………………………

» Genel bir tanımlamayla bir şeyi yapma veya yapmama, belli bir biçimde davranıp davranmama erkidir. Başkasına zarar vermeden davranabilme biçimidir. ............ÖZGÜRLÜK...............................................................
» Hiç kimseye dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce ve benzeri sebeplerle ayrıcalık tanınmaması, tüm bireylere aynı hak ve özgürlüklerin tanınmasıdır. ...............KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK ...........................................................
» Vatandaşların ülke yönetiminde söz sahibi olabilmelerini sağlayan haktır. Vatandaşlar bu hakla yönetimde yer alabilme olanağına da sahip olabilmektedirler. ................SEÇME VE SEÇİLME........................................................
» Bu hak hem kişisel sorunları çözme hem de kamu yönetiminin işleyişi konusunda bilgilenme açısından önemli bir haktır. Bu hak, önemli ölçüde iletişim ve katılım hakkıyla da ilgilidir. ............DİLEKÇE....................................................

Sponsor Bağlantılar:

Editör tarafından paylaşılan bu içerik 8280 kez görüntülenmiş.

Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi Sınava Hazırlık Soruları soru bankası soru sitesi indirmesiz sorular indirmeden sorular üyeliksiz yazılı soruları cevap anahtarı cevaplı sorular 11. Sınıf

Copyright (c) Materyaller.Com Eğitim Materyalleri Eğitim Siteleri